Keelklachten als heesheid, globusklachten en zwakke stem

Heb je last van heesheid en gaat de kwaliteit van je stem achteruit? Of heb je regelmatig keelpijn door intensief stemgebruik? Kom dan voor behandeling naar PLUSLogopedie. Dan voorkom je dat je stem gedeeltelijk of zelfs helemaal weg valt. Wij behandelen naast volwassenen ook kinderen zowel bij kinderen als bij volwassenen met een zwak stemorgaan.

Behandeling van heesheid en keelklachten door PLUSLogopedie

Onze logopedist leert je een evenwichtige manier van stemgeving. Bijvoorbeeld door lichaamshouding, ademing en stemgeving positief te beinvloeden. We leren je technieken voor ontspannen stemgebruik en kuchen of keelschrapen te verminderen. Bij kinderen is ons doel om stembelastende gewoontes als veel schreeuwen en gekke stemmetjes nadoen af te leren. Zo bereiken we goede draagkracht van de stem en een duidelijke uitspraak. Maak een afspraak voor een intake. Dan krijg je aanvullende uitleg over behandeling van heesheid en andere keelklachten zoals een zwakke stem. Het onderzoek en de behandeling van keelklachten bij intensief stemgebruik wordt als regel vergoed door de ziektekostenverzekeraars, na verwijzing door huisarts of medisch specialist.

Behandeling van globusklachten

Het gevoel van een brok in de keel (globusgevoel) komt vaak voor. Vaak is het een onschuldig probleem, maar mensen kunnen hierover ongerust zijn. Mogelijke bijkomende klachten kunnen zijn:

  • een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden
  • een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit
  • branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel.

Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging vaak te schrapen, kuchen of te slikken. Hierdoor kan extra slijm ontstaan. Als er geen lichamelijke afwijking te vinden is, die de klacht kan verklaren, is er sprake van globusgevoel.

Oorzaken van globusgevoel

  • Spierspanning
    Tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de adamsappel (het vooruitstekend bovenste gedeelte van het strottenhoofd), die bij de slikbeweging op en neer gaat. Als de spieren gespannen blijven, kan dit als een brok in de keel aanvoelen. Bij minder spanning, zijn er vaak minder klachten.
  • Slijmgevoel
    Het brokgevoel kan ook ervaren worden als een slijmgevoel in de keel. Het neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt. Daarbij komt ook het speeksel. Samen is dat een paar liter vocht per dag dat doorgeslikt wordt zonder het te weten. Is er bewustwording van deze productie van slijm en vocht, dan kan dit als brokgevoel ervaren worden.
  • Stress
    Spanningen en problemen kunnen zich door verschillende lichamelijke klachten uiten. Bij de één door rugklachten of hoofdpijn, bij de ander door spanningsklachten in de keel; globusgevoel.

De logopedist van PLUSlogopedie geeft oefeningen waarbij geleerd wordt de keel- en halsspieren beter te ontspannen. Met manuele therapie en massage van het keelgebied worden de spieren en structuren in en rondom het strottenhoofd ontspannen en mobiel gemaakt. Afhankelijk van de klachten kunnen aanvullend oefeningen gegeven worden voor een goede slikbeweging en een ontspannen ademhaling.