Hyperventilatie

Heb je last van duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen door Hyperventilatie? Heel vervelend en zelfs beangstigend. Soms is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak van Hyperventilatie maar vaak een verkeerde ademgewoonte. Dan is je ademhaling en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar afgestemd. Laat je door ons behandelen en de symptomen nemen daarna snel af.

Behandeling van hyperventilatie door PLUSlogopedie

De logopedist brengt de afwijkende wijze van ademen in kaart en zal die gericht behandelen. Je krijgt inzicht in hyperventilatieklachten en we leren je er goed mee om te gaan. Zo werken we samen aan een functioneel en evenwichtig adempatroon. Zowel in rust, tijdens spreken en andere lichamelijke inspanning. Onder iedere omstandigheid leren we je een aanval van hyperventilatie af te breken

COPD

Heb je een aandoening aan je luchtwegen met de verzamelnaam COPD (astma, bronchitis, longemfyseem)? Kortademigheid door benauwdheid is niet prettig en vermoeiend. De spanning en kortademigheid veroorzaakt een heel gespannen adempatroon. Ontspannings- en houdingsoefeningen zijn daarom belangrijk.

Behandeling van COPD door PLUSlogopedie

Onze logopedische behandeling is vooral gericht op oefeningen die meer lucht geven . Je krijgt daarbij inzicht in je adempatroon. Zo leer je wat te doen bij dreigende of plotselinge benauwdheid. Een aanval zal dan niet meer onnodig zijn en geen paniek ontstaan. Bij kinderen gebeurt dit alles op een speelse manier. Het onderzoek en de behandeling bij COPD worden als regel vergoed door de zorgverzekering na verwijzing door huisarts of medisch specialist.

Post-COVID

Helaas houdt een aantal mensen na een coronabesmetting langdurig klachten. Dit wordt ‘Post-COVID’ genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met het coronavirus aanhouden. Logopedie kan bij een aantal van deze klachten zinvol zijn.
  • Door Post-COVID klachten, zoals benauwdheid of veel hoesten, kunnen de spieren in de keel zo verkrampt zijn dat je slik- en verslikproblemen hebt. Met behulp van manuele therapie, keelmassage en eventueel medical taping helpen wij je bij het ontspannen van de spieren in dat gebied. Ook kunnen wij je sliktraining geven.
  • Veel mensen ervaren stem- en ademhalingsproblemen na corona. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met klanken maken, snel buiten adem zijn of een ontregelde ademhaling hebben door het vele hoesten of door een verminderd uithoudingsvermogen. Ook kun je het gevoel hebben dat je een ‘prop’ in de keel hebt. Wij geven je niet alleen stem- en ademhalingsoefeningen, maar kijken ook naar jouw spreekgewoontes. Misschien maakte je voordat je ziek werd altijd lange zinnen, maar heb je daar nu simpelweg te weinig adem voor. Wij helpen je dan om deze gewoontes (tijdelijk) aan te passen.
  • Als je door corona te moe bent om te eten of als je andere eet- en drinkproblemen hebt, kijken wij samen met je naar de meest efficiënte manier om voeding binnen te