Post-COVID

Helaas houdt een aantal mensen na een coronabesmetting langdurig klachten. Dit wordt ‘Post-COVID’ genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met het coronavirus aanhouden. Logopedie kan bij een aantal van deze klachten zinvol zijn.

  • Door Post-COVID klachten, zoals benauwdheid of veel hoesten, kunnen de spieren in de keel zo verkrampt zijn dat je slik- en verslikproblemen hebt. Met behulp van manuele therapie, keelmassage en eventueel medical taping helpen wij je bij het ontspannen van de spieren in dat gebied. Ook kunnen wij je sliktraining geven.
  • Veel mensen ervaren stem- en ademhalingsproblemen na corona. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met klanken maken, snel buiten adem zijn of een ontregelde ademhaling hebben door het vele hoesten of door een verminderd uithoudingsvermogen. Ook kun je het gevoel hebben dat je een ‘prop’ in de keel hebt. Wij geven je niet alleen stem- en ademhalingsoefeningen, maar kijken ook naar jouw spreekgewoontes. Misschien maakte je voordat je ziek werd altijd lange zinnen, maar heb je daar nu simpelweg te weinig adem voor. Wij helpen je dan om deze gewoontes (tijdelijk) aan te passen.
  • Als je door corona te moe bent om te eten of als je andere eet- en drinkproblemen hebt, kijken wij samen met je naar de meest efficiënte manier om voeding binnen te krijgen.